www.biotunder.info

"Egy nő még akkor is emlékszik az első csókra, amikor egy férfi már az utolsót is elfelejtette." George Bernard Shaw

2017. november 29., szerda

Test- és lélek-ismeret nőknek

 A görög panteonban Hügeia Aszklépiosz lánya azt vallotta, ha az emberek megtanulják az egészséges életmódot, a mértékletességet, a tisztaságot és a testedzést, akkor soha nem is betegednek meg. Nevéből származik a higiénia szavunk, amely a mai kor testi-lelki egészségmegőrzés fogalmának felel meg véleményem szerint.

Milyen tulajdonságokat érdemes figyelni, felfedezni, ápolni egy nőnek?
A női „princípium”, vagyis minőség a keleti gyógyászat szerinti „jin” minőséget képviseli. A Hold és az éjszaka energiáit, a gömbölyű, nedvekkel áldott állandóság, nyugalom, befogadás és odaadás, harmónia, érzelmek, megérzések, várakozás energiái jellemzőek a női archaikus minőségekre. Ha ezekben a minőségekben sérülünk, akkor könnyebben terítenek le bennünket a betegségek. Ezért úgy kell gondolni a testünkre, és a nőiségünk ékeire – a mellünkre, a méhünkre, a nemi szerveinkre, a hajunkra, bőrünkre és a szívünkre -, mint a legnagyobb kincsünkre.
Milyen félelmek szorongatják a nők lelkét, és milyen női betegségekben nyilvánulhatnak meg ezek a félelmek?

Görcsös, fájdalmas menzesz
serdülőkorban a nővé válástól való félelem, ifjúkorban az elköteleződéstől való félelem, negyven feletti nőknél a fiatalság elvesztésétől való félelem. Lehetnek továbbá a várandósságtól való félelem vagy a görcsös gyermek utáni vágyódás, illetve a partner elutasításából fakadó szexuális problémák, szexuális örömtelenség a háttérben.
A premenstruációs tünetek (PMS) a rosszul átörökített, megmutatott női mintáknak is köszönhető. Ha a kislány azt látta az anyától, hogy problémái voltak a menstruációval, elnyomta magában a menzesz – és a nőiesség – örömteli megélését, akkor ezt a mintát fogja követni ő is. Emellett a fizikai okok lehetnek toxikusság, hormonális egyensúlyi zavarok, gyulladások jelenléte is a szervezetben.
A hüvelyfolyásnál a nemiség, szexuális érintkezés kapcsán fellépő konfliktus-érzés lehet a háttérben. A hüvely problémáival egy falat képezhetünk, ami azt üzeni a férfinak: Ne gyere közelebb! A fizikai okok között szerepelhet a túlzott higiénia – lám csak, ez is lehet túlzásként probléma! -, a szintetikus tisztálkodó szerekben lévő kemikáliák, vegyszerek, mesterséges illatanyagok, valamint candidiázis, gyulladások, toxikusság, helytelen táplálkozás, nyálkahártya-gyulladásra való hajlam.
A hüvelygomba
makacs jelenléte a hüvelyfolyás okai mellett az odaadásról, a befogadásról is szól. Nem tudja átadni magát a nő a szexualitásnak, az örömnek, a partnernek. De ne feledkezzünk meg azért a fizikailag nagyon is makacs gombákról, főként a candidiázis
jelenlétéről ilyenkor.
Gyakori a petefészek-gyulladás, amely mögött a másoknak való megfelelni akarás lehet lelki háttérként. Fizikai ok lehet a más területeken lévő gyulladások, húgyúti szervek, mandula, ízületek területén megbúvó, főként bakteriális eredetű gócok. A mióma lelki oka lehet a gyermek utáni vágy. A fizikai okok hasonlóak a ciszta fizikai okaihoz.
A ciszták megjelenése mögött pszichésen olyan konfliktusok elfojtása lehet, amelyekkel nem hajlandó a nő szembenézni, elfojtja, lefojtja, így a tudatalattiba kerülve folyamatosan irritációt okoz. Lehet, hogy olyan partnerrel él, akibe már rég nem szerelmes – vagy sosem volt szerelmes -, és nagyon vágyódik a szerelem határtalan megélésére. De más lelki elfojtások is lehetnek a ciszta megjelenése mögött. Fizikai szinten a ciszta jelzés arra, hogy valamilyen toxin vagy élősködő felszaporodott a testedben.


Milyen toxinok, élősködők lehetnek a női szervezetben, amelyek cisztákhoz, vagy más nőgyógyászati elváltozásokhoz vezethetnek?

Nehézfémek, paraziták, bakteriális gócok, maradványok, azbeszt, üvegszál, műanyag-származékok (PCB, műanyag edényekből és palackokból), egyéb hormonszerű vegyületek, hormon-tartalmú ételek (ipari hústermelés), hormontartalmú italok (pl. ipari tej, tejtermék)

Amit a szervezet nem tud kiválasztani, azt ciszta, mióma, elváltozások formájában "raktározza", sokszor a legsérülékenyebb helyeken. Igen gyakori a petefészek- és méh ciszta. Ilyen esetekben kiemelten fontos a baktérium- és parazita-irtás, amelyekre kiváló gyógynövényi segítők, valamint komplementer gyógymódok vannak.

Minden női betegségnél, egyensúlyi kizökkenésnél ajánlatos végig gondolni az alábbiakat:
- Hogyan állok a nőiségemmel, a nőiségem elfogadásával, a női szerepeim megélésével?
- Tisztában vagyok-e a koromnak megfelelő női szerepekkel?
- Elfogadom-e (ismerem-e) a sorsomat és az életfeladataimat, azt, ahogyan megélem a női létemet?
- Át tudom-e adni magam a női energiáknak, engedelmeskedem-e a női gondoskodó és tápláló ösztöneimnek?

Milyen jó tanácsokkal szolgálhatok a női létben létezés egészségéért?
- Tanulj meg lazítani és fogadd el a kényeztetést.
- Rendszeresen végezz tisztító- és erősítő kúrákat.
- Legyen saját gyógynövény- és illóolaj „stratégiád”.
- Tanuld meg a „slow”-életmód, azaz a mindent csinálj lassan, élvezettel elvét
- Járd be a piacokat, ismerkedj meg életre való, pirospozsgás termelőkkel, és vásárold tőlük az élelmiszered nagyobbik részét.
- Gondoskodj a saját egészséges élelmiszeredről a „dobozolással”, vagyis készítsd össze egy kis étkezős szettbe a normális ételedet, és vidd magaddal a munkahelyedre.
- Tanuld meg a „flow”, vagyis az áramlás művészetét, legyél te magad az áramlás, a jó érzés, a kiáradó, gondoskodó, harmonikus nő.
- Éld meg a női szerepeidet, ismerkedj meg ezekkel, és pótold, ami eddig hiányzott az életedből.
- Ismerd meg az erődet, és használd! A nőkben vulkán-szerű erők rejtőznek.
- Tápláld, gondozd azokat, akiket rád bízott az élet!
- Tanuld meg élvezni azt, hogy nő vagy!
- Ismerd meg olyan nők életét, történetét, akikből erőt meríthetsz, akik példát mutatnak a saját életükön keresztül. Olvass ilyen történeteket, életrajzokat, írásokat.
- Bízz magadban! Az ösztöneid jók, a szíved sosem téved.
- Vigasztald meg magad, ha bánatos, szomorú vagy. Legyenek meg azok az eszközök, amik újra felderítenek, pl. egy film, egy finom otthoni gyógyfürdő, a saját illóolaj-keveréked, gyöngéd masszázs, finom teák, séta a természetben, vagy alkotás, ami lehet egy mandala, egy kézimunka vagy akár egy finom étel.
- Hagyd, hogy kényeztessenek a férfiak! Fogadd el és értékeld a figyelmet, a kényeztetést, az udvarlást.
- Ne feledd, hogy soha nem késő! Változtass, fejlődj, ismerd meg és szeresd magad, akárhány éves vagy. Te mutatod a példát a hozzád tartozó nőknek  – mutasd meg, milyen csodálatos, sokszínű a női lét!

Női egészségmegőrző kincsek a természet tárából
A készítmények használata előtt kérd gyógynövény-terapeuta, aromaterapeuta tanácsát

1. Gyömbér por, tea és illóolaj
2. Illatos verbéna tea és illóolaj
3. Szegfűszeg fűszer és illóolaj
4. Barátcserje tea
5. Dong quai (női „ginseng”-ként is említik), kapszulázott formában kapható
6. Ligetszépe-olaj, mákolaj, tökmagolaj, sárgabarackmag-olaj
7. Vöröshere-virág, spirulina alga, árpafű készítmények
8. Bodzalé, feketeáfonya-lé
9. Málnalevél-tea, málnarügy-kivonat
10. Ayurvedikus gyógynövények, pl.: Ashwaganda, Amla, Arjuna
11. Zsálya tea és illóolaj
12. Cickafark tea és illóolaj


Élj velem egészségben, harmóniában!

Bíró Tünde
Tanár, szexuálterapeuta
Természetes gyógymódok terapeuta
www.biotunder.info


 
 
 
 
 
 
 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.