www.biotunder.info

"Egy nő még akkor is emlékszik az első csókra, amikor egy férfi már az utolsót is elfelejtette." George Bernard Shaw

2016. május 5., csütörtök

Túlsúly és szex: mennyire befolyásolja a harmonikus szerelmi életet a testsúly?

Az, amit magunkról gondolunk, a szexuális kisugárzásunkat is befolyásolja. Ha a külvilág felé adott jelzések tompulnak, nem leszünk eléggé „szexi”-sek, határozottak, vonzóak a másik nem részére. A folyamat logikus következménye lesz, hogy romlik, minőségében és mennyiségében csökken a szexuális élet. Mindez egy ördögi kört okozhat, amelynek hatására a túlsúlyos ember még jobban bezárkózhat a saját önértékelési csapdájába. A rossz testkép, testkép-zavar, túlzott önkritikusság a testalkat vagy egyéb külső-belső tulajdonságunk vonatkozásában a nemi vágy és szexuális kisugárzás csökkenését okozhatja.
Felmérések, kutatások évtizedek óta készülnek az elhízás különböző fokozatainak lehetséges okairól és következményeiről. Ezek közül néhány már érinti a túlsúlyos emberek szerelmi és szexuális életét érintő kérdéseket is. Vannak olyan adatok, amelyek alapján megállapítható, hogy az elhízás különböző fokozataiban gyakran az átlagtól eltérő nagyobb arányban szenved a szexuális élet zavaraitól is a páciens.
Az érintett csoport tagjainak, főként a nagy túlsúllyal élő emberek szexuális életéről keveset tudunk. Sokan közülük ugyanis elrejtik ezeket a problémákat, nem beszélnek arról, ha nincs szex az életükben, kerülik a párkapcsolatot, szexualitást a várható kudarcok és a szégyenérzet miatt. A társadalmi megítélés, a szégyenérzet is hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé ismerjük ezen csoport szerelmi, szexuális, intim életét.
Az alábbi kutatásból idézett adatok szerint a kórosan elhízott emberek 25-ször gyakrabban szenvednek a szexuális élet zavaraitól, mint a normál testsúllyal élő embertársaik. A felmérés során 928 túlsúlyos, 282 normál súlyú férfi és nő szexuális életét mérték fel az USA-ban. A túlsúlyos emberek átlagos BMI értéke 40 feletti volt.
A kutatás adatai alapján:
- a csoport tagjainak közel felét kezelték már elhízás ellen
- 65 % számolt be szexuális problémákról az aktivitás, a vágyhiány, a fizikai nehézségek és a szexualitás kerülése területén
- 50 %-nak nehézségekkel járt a szexuális aktus
- 42 %-nak teljesítmény-problémája volt
- 41 % kerülte a szexet
- 29 % számolt be vágyhiányról
- 28 % számolt be orgazmus-hiányról
- a nők nagyobb arányban jelezték a szexuális problémáikat
Összehasonlításként: a normális testsúlyú csoportban 2 % számolt be nehézségekről vagy vágyhiányról, 3 % kerülte a szexet, 4 % számolt be orgazmus-hiányról.
(Forrás: Martin Binks, PhD, Duke Diet and Fitness Center, Duke University Medical Center, 2014.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.