www.biotunder.info

"Egy nő még akkor is emlékszik az első csókra, amikor egy férfi már az utolsót is elfelejtette." George Bernard Shaw

2016. január 8., péntek

Szépség és túlsúly

Lehet-e szép egy túlsúlyos, elhízott, kórosan elhízott nő vagy férfi?

Lehet szép, ám az első benyomás és a társadalmi ítélkezés, a kultúra, amiben él, nagyban meghatározza, kik és mennyien tartják őt szépnek. Óriási a nyomás rajtunk, a média által hibátlannak rajzolt – retusált – testek jelentik az ideált, melyek valójában nem is léteznek. A gondok akkor keletkeznek, ha saját magunkat ezekhez az ideálokhoz próbáljuk mérni. Ha nem a saját belső és külső legjobb tulajdonságainkat igyekszünk megélni és előtérbe helyezni, hanem egy idegen emberhez szeretnénk hasonlítani.
Új jelenség is felütötte a fejét a túlsúlyos emberek kultúrájában, ezt „fatorexia” néven említik. Hol máshol, mint az USA-ban került kategorizálásra ez a réteg, ahol a nagyon extrém elhízott emberek többsége él? A fatorexiában szenvedő ember nem érzékeli a valóságos testalkatát – éppen úgy, mint az anorexiában szenvedő ember, csak fordított előjellel -, és bármilyen sokat is hízik, még mindig karcsúnak és fittnek látja magát. Nem tudatosul benne a súly-gyarapodás ténye.
További figyelemre méltó jelenség a „Gainer”, főként hölgyek körében jelentkező önetető, önimádó kultúra megjelenése. Rendkívül sikeres plus size modellek érhetők el a világhálón és a divatbemutatókon keresztül, akik ebbe a kulturális kategóriába tartoznak. A Gainer nagyon szexisnek tartja a saját kövérségét, és mindent elkövet, hogy egyre kövérebb és kövérebb legyen. Az egyik leghíresebb Gainer Nicki McRoberts, kanadai modell. Minél kövérebb, annál kihívóbb ruhákat vesz fel. Ha nem hízik, depressziósnak érzi magát. 14 ezer kalóriát eszik meg naponta! Jelenleg 160 kg körüli a súlya, célja a 230 kg körüli súly elérése. Irigykedve nézte a hatalmas nőket és ez motiválta, hogy ő is hízókúrát tartson. Új testében gyönyörűnek, szexinek, elégedettnek érzi magát.


A túlsúlyos, elhízott, kórosan elhízott embereknél ez az ideál önmagukhoz képest is távol helyeződik, hiszen sokkal nagyobb mértékben nem képesek önmagukat elfogadni. Olyan távol vannak az ideális testalkattól, hogy már eleve ez óriási frusztrációt okoz számukra.
A belső tulajdonságok, erények, a kitartás, hűség, tanultság, intelligencia, kedvesség nem divatos, követendő minták manapság.
Mégis, egyetlen út lehetséges a testalkatukkal elégedetlen embereknek, ez pedig az önismeret és ön-szeretet útja. Minél több módon ismeri, szereti meg önmagát valaki, annál biztosabb, hogy ezt a belső utat a személyisége tükrözi, ezáltal a kisugárzása megváltozik, és nem csak, hogy egyenlő esélyekkel indul a „külső megítélés piacán”, hanem többet, maradandóbbat, érzelmileg magasabb szinten lévő értékeket közvetíthet a környezete felé.
A legfontosabb az önértékelés, önmagunk elfogadása, szeretete és a belső harmónia megtalálása.

Várom a túlsúlyos, vagy éppenséggel túl vékony, vagy megváltozott testalkatú férfiakat és nőket személyes tanácsadásra és egyéni terápiára.

Ne gondold, hogy meg kell elégedned a kínálat maradékával!

Bíró Tünde
Tanár, szexuálterapeuta
Holisztikus életmód tanácsadó
www.biotunder.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.