www.biotunder.info

"Egy nő még akkor is emlékszik az első csókra, amikor egy férfi már az utolsót is elfelejtette." George Bernard Shaw

2017. augusztus 2., szerda

Hogyan beszélgessek a lányommal az első menzeszről?


Sok anyuka teszi fel nekem a kérdést: hogyan beszélgessek el a tizenéves lányommal az első menzeszről?
Vannak olyan anya-lánya kapcsolatok, amelyekben természetes a "női dolgokról" való kommunikáció, de vannak olyanok, amelyekben nem. Függ ez a gyermek és az anyuka személyiségétől is, illetve attól, milyen volt az anyuka tizenéves kora, mennyire kapott támogatást ő abban az időszakban lányként, nőként.
Nem kell mindenkinek lerohannia a tizenéves gyermeket a felvilágosításról szóló szöveggel vagy könyvekkel, kiadványokkal, de bizony érdemes minél előbb felépíteni egy stratégiát arra vonatkozóan, hogy a lányának egy szép ünnep legyen az első menzesz, és utána minden egyes menzesz az életében.
Arra biztatok minden anyukát, hogy lépésről lépésre készítse fel a kislányt a nagylánnyá válásra.
Elsőként bizony arra van szükség, hogy leüljön az anya, és tisztázza magában, hogy neki mit jelent a menstruáció: "havibajt", vagy a nőiség ritmusát?
Mit tapasztal, mit lát a lánya azokon a bizonyos "nehéz napokon" az anyán: szenved? Már előtte retteg? Görcsöl? Gyógyszereket kapkod be? Méltatlankodik, hogy nahát, megint pont megjött?
A női minták öröklődnek. A gyerekek, fiatalok úgy figyelnek minket, hogy szinte észre sem vesszük. És úgy szívódnak beléjük a viselkedési minták, mint a száraz szivacsba a kiömlő víz.
Ezért első lépés, hogy az anyuka tudjon örülni a női ciklusának és a nőiségének. Ha nem örül, akkor kicsit "dolgozzon" az ügyön, már csak a lánya érdekében is. A Menzesz ABC című kiadványom az anyukáknak is sok hasznos információt ad ebben a folyamatban.
A második lépésben azt javaslom, hogy készítsen az anyuka egy kis női neszesszert ajándékba a lányának. ITT írtam már erről az igazi női neszesszerről, és akik elkészítették, átadták, sőt, saját maguknak is összeállítottak egyet, nagyon szeretik! Ezt a neszesszert egy kis csoki kíséretében át lehet adni, vagy ott lehet "felejteni" az íróasztalán, ágyán. Biztos, hogy nagyon örülni fog neki!
Ha már megvan az első lépés, ez a kis ajándék, utána könnyebb lesz beszélgetni az egész témakörről. Az alábbi gondolatok köré építeném a beszélgetést:
- a nővé válás csodálatos dolog, azt jelenti, hogy innentől valóságos csoda történik minden hónapban a testében
- a fájdalom és a tünetek a női ciklus természetes, velejáró kísérő jelenségei, viszont természetes fájdalomcsillapítókkal sokat javíthatunk a helyzeten (természetes fájdalomcsillapításról is írok a Menzesz ABC című kiadványban, de kérhetsz tanácsot e-mailben is a biogyogyitas@biogyogyitas.hu címen)
- ne haragudjon a testére, ne haragudjon a jelenségre, ne bosszankodjon azon, hogy mi mindenben akadályozza, hiszen ez az "ára" annak, hogy valamikor anyuka lehessen
- ne fojtsa el a tüneteket és ne szégyellje magát azért, ami történik vele
- hogyan készüljön fel a meglepetésekre? mit tegyen, ha "átázik"?
- tampon vagy betét? a válasz számomra egyértelmű, leírtam ITT, hogy miért
- hogyan viselkedjen a barátnői és az osztálytársai előtt? kinek mondhatja el, kitől kérhet segítséget, tanácsot az iskolában? hogyan viselkedjen a fiúk előtt? (ez alatt főként azt értem, hogy ne tekintse áldozatnak magát, és ne kérkedjen azzal, hogy ő már "nagylány", de ne is bújjon el a sarokba hasra szorított kézzel)
- mit kezdjen a kellemetlen tünetekkel és következményekkel?
- hogyan tud tisztálkodni, mi a helyes higiénia a menzesz idején?
- mit tegyen, ha nagyon fáradt, kimerült, görcsöl? kérjen pihenőt, maradjon otthon 1-2 napig, de azért ne kerítsen nagy feneket a dolognak
- mit tegyen, mit gondoljon, ha nem rendszeres még a menstruációja (akár 20 éves korig is tarthat, hogy kialakuljon a rendszeres menstruáció, de 16-17 éves korig teljesen normális)
- tanulja meg a testének a jelzéseit figyelni, és egy kis naplóba, vagy akár telefonos alkalmazásra feltölteni, figyelemmel kísérni, mikor mi történik a ciklusában, hogyan tud rendszert találni a teste működésében
Itt szeretném felhívni az anyukák figyelmét arra az orvosi gyakorlatra, amikor felkeresik a rendszertelen, fájdalmas menzesszel a nőgyógyászokat, akkor - tisztelet a kivételnek - sokan a fogamzásgátló tablettát ajánlják "megoldásnak". Mondván, hogy így legalább "biztonságban is van" a lányuk. Ez egy óriási tévedés, és egy nagyon komoly veszélyeztető tényező a fejlődésben lévő női szervezet számára. A szintetikus hormonkészítményeknek sok veszélyes mellékhatásuk van, ezért semmiképp ne engedjük, hogy rutinszerűen, és főleg egy szabálytalan menzesz "megoldásaként" szedje rendszeresen a tizenéves lányuk.

Ha ezeket a témaköröket sikerült megbeszélni, akkor javaslom, hogy térjenek rá arra a napra, amikor megjön az első menstruáció. Ezt számos kultúrkörben nagy ünnepnek, a felnőtté válás küszöbének fogják fel, és valóságos népünnepélyt rendeznek a lányoknak ebből az alkalomból. Mi is adjuk meg a módját, ünnepeljünk a lányunkkal egy igazi csajos nappal! Menjünk el közösen kozmetikushoz, manikűröshöz, készítsünk neki illatos gyógyfürdőt, vegyünk egy szép ajándékot, például egy naplót, vagy egy szép kis táskát, kis ékszert számára. Otthon teázzunk vagy kölyök-pezsgőzzünk, csináljunk egy igazi felejthetelten napot az első menzesz alkalmából! Ezt előre beszéljük is meg vele, kérdezzük meg, mit szeretne, mire vágyik a kis női lelke. Legyenek fényképek, emlékek erről a napról.

Ha így cselekszik egy anyuka, akkor a lánya mindig boldogan emlékszik majd a nagy napra, és nyugodtabban, elfogadóbban áll hozzá a saját testéhez. Jó, ha az anyuka beszél a család férfitagjaival is négyszemközt, és elmondja nekik, hogy milyen változás történt a lányukkal, és kéri, legyenek megértőbbek vele a hónap bizonyos napjain. Kerüljék a "havibaj", "nehéz napok" és egyéb, degradáló, sőt, sértő kifejezések használatát a menzesz időszakára.

Ajánlom a témakörhöz a www.hormonmentes.hu oldal tanulmányozását, ahol sok hasznos információt találnak anyukák és lányok is a test-tudatosságról, a női test működéséről.

Ajánlom továbbá a Menzesz ABC című kiadványomat, melyben sok hasznos információt találhattok a női ciklusról, aromaterápiáról, gyógynövényekről, természetes fájdalomcsillapításról, PCO, PMS, hormonális problémák természetes kezeléséről is. A kiadványt megrendelheted e-mailben.

Szép női létet kívánok anyukáknak és lányoknak, akikből majd szintén csodás anyukák lesznek!

Bíró Tünde
Tanár, szexuálterapeuta
Természetes gyógymódok tanácsadás
www.biotunder.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.