www.biotunder.info

"Egy nő még akkor is emlékszik az első csókra, amikor egy férfi már az utolsót is elfelejtette." George Bernard Shaw

2015. január 12., hétfő

Milyen jogokkal kellene rendelkeznünk a szexualitásunk területein?

A szexuálpszichológia nem "csak" a szerelemről és a szexről szól. Sokkal több annál. Az életünk minden területét érinti, a fogantatásunktól egészen idős korunkig. Ez az egyik fő tanulság, amit a tanulmányaim alatt megértettem. Nem vagyunk például tisztában a szexuális életünket érintő jogokkal, és sajnos ezeket a jogokat nem tanítják és nem deklarálják az egyes országokban.
A szexualitással kapcsolatos jogok nem elsősorban szociális-jóléti kérdés a különböző kormányok és egyesületek számára, hanem politikai kérdéssé vált. Ennek is "köszönhető", hogy az alábbi jogok egyetlen kormány és egyetlen nemzetközi "emberjogi" szervezet részéről sem kerültek így, ebben a formában elfogadásra.
Ez véleményem szerint igen nagy baj. Olyan jogokat érint ugyanis az alábbi deklaráció, amelyek nem csak az elmaradott országokban élőknél kellene evidenciának lennie, nem csak a nőkre és gyermekekre vonatkoznak, hanem a legfejlettebbnek tartott országokban is nap mint nap lábbal tipornak. A szexualitás az életünk minden területét érinti, a szexuális jogok így az életünk minden területét védenék.
Gondolj például a fogamzásgátlás, a várandósság, a szülés körüli anomáliákra Magyarországon, amely területeken a mai napig erőszak és hátrány ér nőket és újszülött gyermekeket a természetes jogaikban való védelem területén.
Komoly kérdés ez, és remélem, minél több nő és férfi lesz tisztában azzal, hogy milyen jogokat követelhetne magának, ha az alábbi deklaráció elfogadásra kerülne és betartható lenne.
A W.A.S. (World Association for Sexual Health) deklarációja a szexuális jogokról:
"- A szexuális szabadság joga. Ez lehetővé teszi az egyén teljes szexuális potenciáljának kifejeződését, azonban mindig és minden helyzetben kizárja a szexuális kényszer, kihasználás és visszaélés minden formáját.
- A szexuális autonómia és a nemi szervek sértetlenségének és védelmének joga. Ez megadja a saját nemi élettel kapcsolatos, autonóm döntések lehetőségét, összhangban a személyes és szociális, etikai értékekkel. Jelenti egyben a saját test kontrollját és élvezetét bármiféle kínzás, csonkítás vagy erőszak nélkül.
- A szexuális magánélet joga. Ez jogot biztosít a személyes döntésekre és viselkedésre az intimitás vonatkozásában mindaddig, amíg nem sérti mások szexuális jogait.
- A szexuális egyenlőség joga. Ez mentességet biztosít mindenfajta diszkriminációtól, amely a nemi hovatartozás, a szexuális orientáció, az életkor, a fajta, a szociális osztály, a vallás, vagy a testi és értelmi fogyatékosság miatt történne.
- A szexuális élvezet joga. A szexuális élvezet, az önkielégítést is beleértve, a testi, lelki és szellemi jó közérzet egyik forrása.
- Az érzelmek szexuális kifejezésének joga. A szexuális megnyilvánulás több, mint erotikus élvezet vagy nemi aktus. Az egyénnek joga van szexualitását kommunikáció, érintés, érzelmi megnyilvánulás és szerelem útján kifejezni.
- A szabad szexuális kapcsolatok joga. Ez annak lehetőségét jelenti, hogy az egyén - ha akar – házasságot köthet, de el is válhat, vagy másfajta, felelősségteljes szexuális kapcsolatot létesíthet.
- A szabad és felelős döntés joga a gyermeknemzést illetően. Bárki eldöntheti, hogy akar-e gyermeket vagy nem, hogy hány gyermeket akar és mikor, továbbá joga van a születésszabályozás eszközeinek használatához.
- A tudományosan megalapozott szexuális információkhoz való jog. Ez azt jelenti, hogy a szexuális ismereteket tudományos kutatások révén kell biztosítani és a társadalom minden szintjén akadálytalanul kell terjeszteni.
- Az átfogó szexuális neveléshez való jog. Ez egy egész életen át tartó folyamat biztosítását jelenti, amelyben minden társadalmi intézménynek részt kell vennie.
- A szexuális egészség védelmének és ápolásának joga. A szexuális egészség-gondozásnak minden szexuális probléma és betegség megelőzése és kezelése érdekében rendelkezésre kell állnia."

Forrás: www.szexualpszichologia.hu

Jogokkal védett szexualitást kívánok!

Bíró Tünde
Tanár, holisztikus életmód tanácsadó
www.biotunder.info

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.