www.biotunder.info

"Egy nő még akkor is emlékszik az első csókra, amikor egy férfi már az utolsót is elfelejtette." George Bernard Shaw

2014. október 28., kedd

Kik a te legjobb barátaid?


A gyógynövények, melyeket őrlemények, teák, kapszulák, tinktúrák, kivonatok és aromaterápiás készítmények formájában is magadhoz vehetsz. Ne feledd azonban, hogy minden gyógynövény drogot, azaz növényi hatóanyagot tartalmaz, ezért hozzáértő tanácsadás mellett használhatod!

Vöröshere, málnalevél, barátcserje, gyömbér gyökér, kányabangita

Még kimondani is szép ezeket a neveket!

A vöröshere virág kifejezetten az egyik leggyakoribb és legkárosabb szabadgyök sejtkárosító hatását képes kivédeni kedvező tulajdonságainál fogva. Ezen kívül kiváló vér- és nyiroktisztító hatású. Régóta használt erősítőszer, mely bővelkedik ásványi anyagokban. A növénycsaládra a flavonoidok egy kitüntetett csoportja, a fitoösztrogén hatású izoflavonoidok jellemzők. Az ázsiai országokban élő hölgyek kevesebbet szenvednek a változókori rossz közérzettől, mint európai nőtársaik. Táplálkozáskutatók szerint ez az izoflavonoidokban gazdag szójatermékek fogyasztásának köszönhető. A szójatermékeket azonban nem ajánlom fogyasztásra, két okból. Az egyik, hogy a leggyakoribb GMO-s termékek közé tartozik, a másik, hogy a nyugati világban, így nálunk is, nem megfelelő fogyasztási módja terjed el. A keleti emberek erjesztve, több évig tartó fermentáció után fogyasztják el a szóját. Mi pedig a szójababot eredeti állapotában próbáljuk élelmiszerként használni, ami helytelen és emészthetetlen is.
Európában a szója mellett a vöröshere virág a legismertebb izoflavonoid forrás. Az izoflavonoidok jelentős antioxidáns hatással rendelkeznek, így hozzájárulnak a szervezetben zajló káros oxidatív, így az öregedési folyamatok gátlásához. Mint ösztrogén hatású anyagok, részt vesznek a változó korú hölgyek egészségének és jó közérzetének fenntartásában, a testi és szellemi egészség egyensúlyának megőrzésében. Segíthetik a változó korral járó tünetek (pld, hőhullám, izzadás, stb.) elviselését. Hozzájárulhat a változó korú hölgyek egészséges csontrendszerének megőrzéséhez is. Legtöbbször őrlemény, kapszulázott készítmény formájában használjuk.

A gyömbér gyökér szintén kedvelt fűszernövény, mely évekre visszanyúló orvosi történelemmel is rendelkezik. Az ajurvédikus orvoslás évszázadok óta használja a szervezet erősítésére. A rozmaringhoz hasonlóan erős antioxidáns hatással bír. A Journal of the American Dietetic Association folyóirat 1997-ben a tíz leghatékonyabb rákot megelőző táplálék közé sorolta a gyömbért. Sokféle módon hozzáférhetsz, ma már kapható szinte minden zöldségboltban (ügyelj arra, hogy ne legyen vegyszeres, bizonytalan eredetű, kérdezd meg, honnan származik, milyen tanúsítványok vannak arról, hogy mivel kezelték), vagy bio-organikus minősített készítményeket granulátum, kapszula, tea, kivonat formájában fogyaszthatsz.

A barátcserje, vagy szűrbariska, szűzfa kedvező hatásait számos kutatás igazolja. Mellékhatások nélkül képes ugyanis a progeszteron és a prolaktin szint egyensúlyban tartására. Mindezek mellett kedvezően befolyásolja a premenstruációs szindróma és a menopauza kellemetlen tüneteit. Tea, kapszulázott készítmény formájában használjuk.

A málnalevélből készült teát vagy őrleményt évszázadok óta a női termékenységet fokozó szerként fogyasztják. A peteérést támogatja, a petesejt minőségét erősíti, a hüvelyi nyálka mennyiségét és minőségét javítja, az ovulációt erősebbé teszi, a tüszőrepedést előrébb hozhatja. Jól bevált a reggeli rosszullétek megszüntetésében. Erősebbé és feszesebbé teszi a méh izmait, a vajúdás alatt segíti a méh-összehúzódásokat. Ha kismama fogyasztja a málnalevélből készült teát, könnyebb lehet a szülés és kockázatmentesebb. A terhesség korai szakaszában azonban nem ajánlott a fogyasztása, mivel vetélést okozhat. Tea és rügykivonat formájában használjuk. A málnarügy kivonat a Panarom cég készítménye, csodás hatásokat érünk el a használatával.

A kányabangita az egyik legkedveltebb hagyományos gyógynövény a menstruációs görcsök kezelésére. Azokat a görcsöket oldja leghatékonyabban, amelyeket hányinger, hányás és verejtékezős hidegrázás kísér. Főzet, borogatás formájában használjuk.

 
Jó barátkozást kívánok a csodás gyógynövényekkel!

Bíró Tünde
Tanár, holisztikus életmód tanácsadó
www.biotunder.info
www.tisztitokurak.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.