www.biotunder.info

"Egy nő még akkor is emlékszik az első csókra, amikor egy férfi már az utolsót is elfelejtette." George Bernard Shaw

2014. október 15., szerda

Hányféle módon használhatod az illóolajokat?

Szeretnéd megtanulni az aromaterápiás készítmények otthoni elkészítését? Jelentkezz az aktuális képzésünkre, amelyről a biogyogyitas@biogyogyitas.hu e-mail címen érdeklődhetsz.

A fertőzések, vírusok időszakában, valamint utazásnál, nagyobb közösségben való tartózkodáshoz az alábbi aromaterápiás illóolajokat kiemelten használhatod megelőzésre és kezelésre is. Ügyelj arra, hogy kizárólag minősített, valódi illóolajokat használj!
- Teafa illóolaj
- Madagaszkári kámforfa
- Édesnarancs, citronella, citrom
- Levendula, rozmaring, majoranna, fahéj

Hogyan használhatod az illóolajokat?

Készíthetsz növényi olajos keveréket

Növényi, hidegen sajtolt olajokkal (bázisolaj) keverve, általános használatra 100 ml növényi olajban 10-50 csepp aroma illóolajat tegyél. Valódi olíva, sárgabarackmag-olaj, dióolaj, jojoba, szőlőmag, kókuszolaj egyaránt lehet bázisolaj. Ügyelj arra, hogy bizonyos növényi olajok hamar avasodnak. Ezt megelőzheted, ha E-vitamint vagy valódi olívaolajat öntesz hozzájuk. Az így elkészített, bázisolajban oldott illóolajat használhatod szaglóüvegcsében, tenyérre csepegtetve és onnan inhalálva, masszázsolajként, testápolóként is.

Készíthetsz pumpás vagy szódabikarbónás illatosítót
Egy pumpás palackba tegyél kb. 1,5 dl vizet, 0,5 dl alkoholt, és adj hozzá 10-50 csepp aroma-olajat, és ezt permetezd a levegőbe. Fertőtlenít, illatosít, káros anyagokat nem tartalmaz. Stabil illatosítót is készíthetsz: kis tálkába szódabikarbónát teszel, és erre csepegtetsz 10-12 csepp finom aromaolajat. Hetente cseréld.

Készíthetsz fürdősót vagy testradírt
Egy adag természetes tengeri sót keverj össze egy csésze vízzel és egy evőkanál olívaolajjal, majd adj hozzá 5-10 csepp illóolajat. Kend be vele a testedet, radírozd, masszírozd át ezzel az illatos sóval, majd feküdj bele így, bekenve a fürdővízbe. 20-30 perc ejtőzés után mosd le magadról, zuhanyozz le alaposan. Vigyázz, mert az olajtól a kád csúszós lesz.

Készíthetsz alkoholos bedörzsölést
Legjobb vodkát használni, mert illatmentes. 5 ml alkoholhoz adj 5 csepp illóolajat, és dörzsöld az kezelésre szánt testrészre.

Készíthetsz különleges pakolást
Mézzel, tejszínnel, tejföllel, gyümölcs- vagy zöldségpéppel 3-5 csepp illóolajat kever össze, és használhatod arcpakolásként vagy dekoltázs-pakolásként. 10-15 perc pihentetés után mosd le. Szintén különleges pakolás, ha gyógyföldbe, gyógyagyagba kevered az illóolajat.

Készíthetsz saját krémet
Bio alapkrémbe aromavizet, nemes növényi olajokat és illóolajokat keverhetsz. Az arányokat és az arcra használható illóolajok fajtáját a képzéseinken bemutatjuk.

PárologtatásA legismertebb felhasználási mód, de kevesen tudják megfelelően használni. A gyertyával, nyílt lánggal történő párologtatás nem megfelelő, ugyanis megégeti az illóolajat. Vannak, akik úgy gondolják, hogy párologtatásra bármilyen illóolaj megfelelő, még a gyenge vagy hamisított minőség is. Ez nem helyénvaló! Párologtatásra ugyanúgy csakis a minősített illóolajokat használd. Megfelelő párologtatási mód: a legjobb a vaporizatőr használata. Ez nem olcsó, de pl. egy gyermekközösségben a szülők hozzájárulásával könnyedén megvásárolható. Megfelelő mód lehet még egy kerámia vagy üvegtálban meleg vízbe csepegtetett illóolaj (1 dl tisza vízhez 8-10 csepp illóolajat használj), és a tálat tedd a radiátor tetejére. Nedves zsebkendőre is teheted az illóolajat, és így is párologtathatod.

Készíts saját parfümöt
Csak a bőr-biztonságos aroma-olajokból készíthetsz saját ízlésünknek megfelelő parfümöt (kérd képzett aroma-terapeuta segítségét). Jojobaolajjal 10-30 %-os mennyiségben keverd össze a kedvenc illat-kompozíciónkból származó aroma-olajat, és kend vagy permetezd a testedre.
Illatos mindennapokat kívánok!

Bíró Tünde
Holisztikus életmód- és egészség tanácsadó
www.biotunder.info
www.tisztitokurak.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.